“Et åpent brev til Newcastle United-eierne”


FAO Newcastle United-eiere

C/O Amanda Staveley

St James Park, Newcastle Upon Tyne NE1 4ST

Et åpent brev til Newcastle United-eierne:

Amanda,

Jeg skriver dette uten noen reell forventning om at du noen gang faktisk vil se dette, jeg er ikke sikker på om åpne brev som dette fungerer for slike som meg, men jeg ønsket å skrive dette åpent for alle andre å lese. Jeg har mye å si som jeg synes må sies.

Kan jeg først og fremst takke deg for at du har jobbet utrettelig de siste fire årene for å kjøpe Newcastle United. Fra en fans perspektiv har jeg fulgt forsøkene dine på å kjøpe den siden dagen du deltok på hjemmekampen mot Liverpool i oktober 2017. Siden da representerte du for meg den største og til syvende og sist eneste sjansen til å avslutte Mike Ashleys regime kl. Newcastle. Jeg har vært bak deg hele veien. Og nå som du er her, står jeg bak deg som den offentlige figuren i det som forhåpentligvis vil bli en lang og lykkelig tilknytning til klubben vår.

For det du har gjort er at du har pusset opp hele klubben. Det føles som en fotballklubb igjen. Da vi feiret «å få klubben vår tilbake», var det en feiring av fornyet håp om igjen å være tilhengere av et ambisiøst Newcastle United. Det er ikke bare deg, selvfølgelig. Det er avgjørelsene du og Mehrdad og Jamie, som de som styrer klubben dag for dag, har tatt. Det har ikke vært lett. Det har blitt gjort feil underveis. Men du hentet inn Eddie Howe, tillot ham å ta med sitt eget lag, sanksjonerte noen viktige signeringer, og sakte men sikkert har utviklingen snudd. Men poenget er at alle fra fansen til toppen av klubben er på linje fra et sportslig synspunkt, og det er fantastisk.

Av alle disse grunnene og mer, har du min fulle støtte.

Derimot. Det er også et uunngåelig faktum at for å finansiere avtalen som gjorde mange Newcastle-fans (inkludert meg selv) veldig glade, tok du det offentlige investeringsfondet til kongeriket Saudi-Arabia (KSA) til bordet.

PIF er Sovereign Wealth Fund til KSA; en av de største og mest grove menneskerettighetsovergrepsstatene i verden. Gjennom fondet deres har de investeringer i noen av de største navnene i sport- og næringslivet. Newcastle United er et av de nyeste og mest kjente eksemplene.

Menneskerettighetsforkjempere og grupper rundt om i verden har advart Newcastle United-fans mot denne avtalen. At vi skal motstå det og ikke ønske investeringen, finansieringen og enhver sportslig suksess som kan komme av det velkommen. For hvis vi alle er ærlige mot oss selv, er det noe som er mye viktigere å vurdere. Anklagen er at Saudi-Arabia bruker bildet og potensialet til Newcastle United (og andre eiendeler i sin portefølje) for å distrahere fansen fra menneskerettighetsbruddene de opprettholder; ordet som er Sportswashing.

1. I mars 2022 alene henrettet kongeriket Saudi-Arabia 81 mennesker på en enkelt dag; mange av dem var ganske enkelt Anti-regjeringen av landdemonstrantene, selv om årsaken til at de ble drept ikke er relevant. Nyheten om at dette ble gjort gjorde at jeg følte meg enormt ukomfortabel.

2. Det er også vidt rapportert at styrelederen i PIF, og kronprinsen av KSA, Mohammad Bin Salman beordret brutal tortur og drap på Jamal Khashoggi da han gikk inn i den tyrkiske ambassaden.

Nå påstår jeg ikke å snakke for andre Newcastle United-fans men når jeg hører om handlinger som dette og andre lignende i den nyere historien til KSA, får det meg til å føle meg mildt sagt urolig. Men jeg mistenker at det lar alle de som elsker klubben søke sjelen deres. Det er dette klubben vår er knyttet til nå.

Vi kan alle se den andre veien når vi signerer en stjernespiller, eller vinner en fotballkamp og vi er forent i glede. Eller til og med, hvis en slik lykke kommer vår vei, vinner vi et trofé. Det er ting jeg håper fanbasen vår vil like. Men når handlingene til landet som nå utvilsomt eier klubben vår (vi vet alle at dette er sant, til tross for Premier League uttalelse), setter den spørsmålet om menneskerettighetsbrudd i fokus. Og det kan ikke ignoreres. Den vil være sammenvevd med klubben vår så lenge PIF er en del av den.

Så her er jeg. En livslang tilhenger av Newcastle United prøver å kaste lys over menneskerettighetsbrudd fra våre nå majoritets Newcastle United-eiere mens de fortsatt støtter klubben. Hva hensikten med dette brevet er, er jeg ikke helt sikker på. Som jeg sier, jeg er ikke engang sikker på om dette noen gang vil nå deg. Det er lett å skrive slike brev. Det er lett å se den andre veien og konsentrere seg om fotballen. Ikke alle som bryr seg om disse sakene og støtter Newcastle United har trang til å gjøre noe varig og meningsfylt med det. Så er dette leppeservice? Er det bare noe som får meg til å føle meg bedre? At jeg føler at jeg gjør noe med det? Har jeg sagt for mye, eller ikke nok? Har jeg stilt nok søkespørsmål? Sannsynligvis ikke.

Jeg har gjort det ganske klart i mitt eget sinn at jeg ønsket at overtakelsen skulle skje, så det er ikke som om jeg selv er i en posisjon med høy etisk autoritet. Jeg ble “kjøpt” fra det øyeblikket Wall Street Journal fortalte historien. Jeg kan ikke kvadre den sirkelen. Og alle Newcastle-fans vil ha dette med seg etter hvert.

Jeg krever ennå ikke at PIFs tilknytning til Newcastle United fjernes. Jeg har bare noen få spørsmål og forhåpninger for månedene og årene fremover.

Først og mest avgjørende, la oss ikke late som om dette ikke er Sportswashing. Det minste vi alle kan gjøre er å erkjenne det og ha denne sannheten i bakhodet når den kommer til vår oppmerksomhet.

Fortsett å respektere tradisjonene og verdiene til ikke bare fotballklubben, men også til landet. La oss gjøre det klart at Newcastle United Football Club på ingen måte oppmuntrer eller støtter noen form for misbruk, diskriminering eller forseelser.

Er det en måte vi kan bruke tilknytningen til PIF og i forlengelsen av KSA med Newcastle United til å være en kraft for varig og dyp endring i Saudi-Arabia? Det er mitt håp. Denne overtakelsen kan bringe suksess til klubben, men hvis den kan gjøre det, så er det den virkelige seieren, er det ikke?

Jonnie Grieve – Newcastle United-fan