Læreren min sa at jeg mer sannsynlig ville være død innen 25 enn en fotballspiller. Hva om jeg hadde lyttet? | Troy Deeney


Ther var det ikke mange forventninger til meg da jeg gikk på skolen. Ingen jeg kjente gikk på universitetet, så det var ikke noe jeg tenkte på engang. Der jeg vokste opp, så valgene ut til å være: handle narkotika, jobbe for bilfabrikken i nærheten eller på en eller annen måte bruke sport som en utvei – selv om jeg også ble fortalt av en lærer at jeg var mer sannsynlig å være død ved 25 enn å være profesjonell fotballspiller. Når forventningene er så lave, og du blir fortalt i så mange år “du kan ikke”, begynner du å tro det. Og da jeg var 15, ble jeg ekskludert fra skolen, og dro uten noen GCSE, bare en annen av uforholdsmessig høyt antall av blandet rase og svarte karibiske gutter som skal fjernes fra skolen.

Jeg ble en profesjonell fotballspiller, ble med på et ikke-ligalag da jeg jobbet som murer og begynte til slutt i Watford i 2010, og jeg har sett kraften i å bruke plattformen min og ta et standpunkt da kollegene mine og jeg tok kneet i kjølvannet av drapet på George Floyd for å støtte Black Lives Matter. Fotball var min vei ut, men jeg lurer også på hva jeg kunne ha gjort hvis jeg hadde blitt oppmuntret til å engasjere meg på skolen og sett meg reflektert i det jeg lærte – og hvordan livet kunne vært annerledes for alle de andre barna som gjorde det har ikke fotball.

Dette er grunnen til at jeg har begynt å kampanje for at skoler skal representere elevene sine bedre, med en mangfoldig læreplan som dekker svarte, asiatiske og minoriteters etniske historie og erfaringer. I stedet for å bli henvist til Black History Monthsom for meg føles som en symbolsk gest, bør historien og bidragene til fargede personer betraktes som en del av britisk historie og være innebygd og pålagt gjennom hele læreplanen.

Det er historien som former samfunnet vårt i dag, og for barn fra etniske minoriteter former det også vår identitet. Minnene mine fra svart historie på skolen var å lære om slaveri og borgerrettighetsbevegelsen – livsviktige emner, men når det er alt du lærer, forsterker det ideen om at svarte mennesker ble ansett mindre enn hvite mennesker.

Hva med alle de positive måtene svarte mennesker har bidratt til samfunnet på? Hvor er oppfinnerne, forfatterne, kunstnerne og lederne? Jeg likte matte, og var god i det, men det falt meg aldri inn at jeg kunne gjøre noe med det fordi jeg ikke lærte om forskere eller matematikere som så ut som meg. Hvor mange vet at trafikklyset ble oppfunnet av den produktive svarte oppfinneren, Garrett A Morgan? Noe så enkelt som det kan være så oppløftende for en generasjon barn som kanskje tenker: Jeg kunne også vært en oppfinner.

I september vil Wales gjøre undervisningen i en mangfoldig læreplan obligatorisk, så det er en mal for hvordan vi kan gjøre det uten å fjerne noe og uten ekstra store kostnader. Jeg vil gjerne se resten av Storbritannia følge etter. Jeg startet a begjæringog jeg har hatt samtaler med Nadhim Zahawi, utdanningssekretæren, men fremgangen går sakte.

Til tross for den store støtten til Black Lives Matter-bevegelsen for å gi mandat til en mer inkluderende læreplan, har lite tiltak blitt tatt så langt. Ideen ser ut til å gjøre noen mennesker ukomfortable – fra politikerne som nekter å omfavne den til de rasistiske overgrepene jeg får daglig på sosiale medier – kanskje fordi å utforske historien og opplevelsene til fargede personer, og spesielt svarte britisk historie, vil fremheve at Great Storbritannia er ikke så stor i alle aspekter som vi tror.

Tilbakeslaget kommer imidlertid ikke fra lærerne. I følge YouGov-undersøkelsen jeg bestilte, mener 80 % av lærerne i grunnskolen og videregående skole at mangfoldige og representative temaer er viktige og berikende for alle elever. Men bare 12% sa at de følte seg “bemyndiget” til å undervise i “valgfrie” emner som kolonialisme og migrasjon, noe som ødelegger regjeringens argument om at svart historie er tilgjengelig for å undervise innenfor gjeldende nasjonale læreplan.

Vi lever i en avbryterkultur, og jeg tror dette bekymrer lærere, de fleste er det hvit, som er forsiktige med å si feil ting (og selvfølgelig vil jeg gjerne se mange flere svarte lærere). Det er derfor jeg elsker arbeidet til organisasjoner som The Black Curriculumdrevet av Lavinya Stennett, som går inn på skoler og hjelper lærere med opplæring.

Hadde jeg fått mer kunnskap om arven min på skolen, ville jeg ha forstått så mye mer om meg selv og familien min – jeg kunne ha hatt mer forståelse for bestefaren min, en del av Windrush-generasjonen som kom til Storbritannia og jobbet hardt for Royal Mail i 30 år. Men jeg er fra en generasjon, akkurat som han var, hvor folk ikke snakket om det. Hvis jeg hadde hatt mer empati for opplevelsen hans, ville jeg ha visst hvorfor han virket elendig mye av tiden.

Det jeg har sett er at undervisning i mangfoldig historie vekker samtale. I Channel 4-dokumentaren jeg har laget fortalte elever ved Harris City Academy i Sør-London, den første ungdomsskolen som meldte seg på The Black Curriculums undervisningsmetoder, at det åpnet et rom hvor de kunne ha vanskelige samtaler. Løp kan være et ubehagelig tema for noen mennesker, men før vi har flere samtaler som er ubehagelige, kommer vi aldri til å bli komfortable med situasjonen. Jeg så elever som var engasjerte, hadde en bred forståelse av verden, en stolthet over sin egen arv og som følte seg inspirert om fremtiden sin. Det er det jeg ønsker for alle barn.

  • Troy Deeney er kaptein for Birmingham FC og en antirasismeforkjemper. Troy Deeney: Hvor er min historie? er klokken 22.00 den 23. mai på Channel 4

  • Har du en mening om spørsmålene som tas opp i denne artikkelen? Hvis du ønsker å sende inn et brev på opptil 300 ord for å bli vurdert for publisering, send det på e-post til oss på [email protected]