Tearful Ons Jabeur: “Em vaig empènyer més enllà dels meus límits” a la final de l’US Open


Com us podeu imaginar, perdre una segona final de Grand Slam és difícil!

Després de l’últim punt contra Iga Swiatek, només tenia ganes de plorar… moltíssim. Em vaig sentir decebut. Estava intentant posar el meu cor allà fora, però no havia de ser-ho. És dur, saps? Vaig pensar com: “Acabo de perdre una altra final, de nou”. Jo estava molt, molt molest per això. Intentava no plorar a la pista. Només tenia moltes emocions i no podia esperar per sortir d’allà i abraçar el meu equip.

No sé per què, però estava més nerviós abans d’aquesta final de l’Open dels Estats Units que abans de la de Wimbledon. Potser perquè és Nova York, l’energia aquí és una mica diferent. Estava nerviós davant la possibilitat de perdre una altra final; patir una altra decepció em va fer una mica de por. Però em vaig enfrontar a aquesta por.

Sé que he perdut una altra final però no em penedeixo molt perquè sentia que ho he donat tot. És que la pilota li va caure més perquè jugava molt bé en determinats moments i em va costar molt contrarestar els seus xuts i intentar estar preparat per a ells. Ho vaig donar tot. Vaig fer trets que mai esperava fer, em vaig empènyer més enllà dels meus límits. Vaig haver de fer uns guanyadors increïbles per tornar al partit.

L’Iga va tenir un inici de final increïble, però normalment, per experiència, quan algú juga molt bé, li costa molt mantenir aquest nivell durant dos sets sencers. Així que estava esperant aquell moment, i també ho estava provocant amb uns trets bojos amb els quals em vaig haver de comprometre de debò i vaig haver de cavar profundament per aterrar-los.

Fins i tot pel que fa a les estadístiques, va tenir alguns números bojos, com ara un 90 per cent de primers serveis, un 100 per cent de retorns. És una bogeria, ni tan sols estic segur de si va posar números així en altres partits. Però vaig començar a deixar anar, a alliberar-me amb els meus tirs, vaig començar a lluitar i quan vaig tornar, el públic també va ajudar molt. Va ser realment increïble. Jo em continuava dient: “Seguim creient, encara pots guanyar-ho”. Sentir el meu equip animant-me també em va ajudar.

Vaig veure Matthew Perry a la grada durant el partit, va ser un plaer veure’l, realment increïble. Només em va recordar el programa de televisió “Amics” i em va fer sentir una mica nostàlgic a la pista. Passar de jo el veig al programa i ell em mira ara mateix… això és una bogeria!

No sé si em tallaré una mica després d’aquesta pèrdua; Sempre he estat dur amb mi mateix. Crec que lluitaré uns dies però tornaré més fort, això és una cosa que sé que està en mi.

Just després del partit, el meu entrenador Issam (Jellali) i el meu marit i entrenador físic Karim (Kamoun) van ser molt, molt positius. Em van dir que no plorís, perquè estava sanglotant, però vaig haver de deixar escapar algunes de les emocions que sentia. Em van donar molt de suport, em van dir, escolta, ella va tocar molt bé i veiem que ho estàs intentant. Issam va veure algunes coses en mi que no havia vist mai abans d’aquestes dues setmanes, així que és molt positiu al respecte.

Vam començar a jugar aquest torneig sense saber si realment podríem guanyar uns quants partits i després vam arribar a la final, això és el que deia: “Seguim construint, trigareu temps, ho sabem”. Però ara almenys està molt content amb el nivell que vaig demostrar i em va dir que va descobrir moltes coses en el meu joc que mai abans havia vist; això és encoratjador i esperem que continuem treballant més.

El que ha fet Iga durant tota la temporada és realment impressionant. Ja fa temps que ho dic, si volem ser un grup fort de 10 millors jugadors, crec que ens hem d’aixecar i pujar el llistó. Potser estic tirant algunes noies que estan darrere meu per fer més, i Iga està fent el mateix. Definitivament, és un gran model per a tots nosaltres. Si ella segueix lluitant fort, és clar que ningú vol deixar que amb la seva intensitat s’allunyi del nostre nivell, sempre volem mantenir-la a prop. És molt agradable tenir-la posant el llistó molt alt perquè puguem posar-nos al dia, i viceversa.

Crec sincerament, i ja fa temps que crec, que sóc aquí, als escenaris més importants de l’esport. Tinc la sensació que ara serà més dur, la pressió serà més. Intentaré pertànyer a aquestes etapes amb regularitat. Vaig a triturar per més i més, més quarts de final, més semifinals, més finals. Aquest és l’objectiu. Però de moment només vaig a descansar una mica i més endavant pensarem en aquestes coses.

Ara toca celebrar el que hem aconseguit aquestes dues últimes setmanes. Anirem a un karaoke potser i farem un bon sopar amb el meu equip, almenys per donar-nos un bon crèdit per aquest torneig, això és molt important. I a partir d’aquí podem seguir endavant.

*Ons Jabeur estava parlant amb Reem Abulleil a Nova York després de la seva final de l’Open dels Estats Units contra Iga Swiatek*